Loading

История

Крепост при село Слатино

Тракийска крепост на възвишение "Калето" на 2.05 km северно по права линия от центъра на село Слатино. Възвишението е достъпно от североизток. От северозападната му страна тече рака Сухия дол. Крепостта е имала кръгла форма и е обхващала площ от около 1 дка. Крепостната стена е широка 1 метър и е изградена от ломен камък без спойка.

Ранинско църкве - село Чепино

Почти няма данни за Ранинско църкве, освен че се предполага че е около 16 ти век.

За село Лобош

Местоположение

Bulgaria
42° 30' 14.0004" N, 22° 48' 56.304" E
Входа на село Лобош - табелата

Село Лобош е разположено на десния бряг на р.Струма, в източните склонове на Краешките планини. Отстои на 5 км югоизточно от с.Ковачевци. Името си Лобош селището носи от името на местността в която се намира - "Ловбош". В превод от турски това означава място без дивеч. Други смятат, че в тази местност растяла тревата "Лобода" и името на населеното място е оттам.

Антично укрепено селище в местността "Манастирище"

Крепостта при с. Ракиловци е антично укрепено селище в местността "Манастирище" при Бандачка махала. В близост до нея се намират две антични надгробни могили, известни като Чуките. През римската епоха тук е имало римски град. В сайта на община Ковачеци, се твърди, че това е било крепост, което означава, че все пак са открити крепостните стени.

За спомен на падналите герои от войната 1912-1918 год

Паетникът в село Ракиловци

Военният Паметник в Ракиловци е издигнат „За спомен на падналите герои от войната 1912-1918 год." Дарители за неговото построяване са Стоил Петров, братя Велеви, С. Боборачки, Г. Кръстев, С. Иванов. Дано техните наследници имат за пример достойното им дело.

За Калище

Местоположение

село Калище
Bulgaria
42° 29' 19.0932" N, 22° 50' 12.0084" E

Калище е село в Западна България. То се намира в община Ковачевци, Област Перник. География: Село Калище се намира в планински район на 1 км от язовир Пчелина. История: Според легендата, един млад турчин искал да вземе българска мома за харема си и избрал мома от селото. Тя го наръгала с нож и баща му се заканил да превърне цялото село само в пепел и калище.

История на Светля

Село Светля е разположено от двете страни на река Светля и река Берендерка. Със своята природна даденост и красота, заобиколено на запад от планина Рудина и на изток от местността Джинлирид /Ридо/ и Дъб, на север граничи със село Чепино, а в южна посока по поречието на реката с равнинен терен до с.Сирищник.

Крепост при село Светля

Късноантична крепост "Градище" се намира в едноименната местност на 1.45 km западно по права линия от центъра на село Светля. Крепостта е била част от системата крепости изградени около река Светля за охрана на долината.
Предполагаемо: Надморска височина: 987 m. GPS координати: 42°35'41" С.Ш. и 22°46'53" И.Д.

Паметникът в село Светля

Паметникът в село Светля

Паметникът в Светля е един от най-старателно поддържаните - в това отношение за стопаните му могат да се кажат само добри думи. Върху него са намерили място имената на 21 българи, дали живота си за Родината във войните 1912-13, 1915-18, 1944-45 г. Не се забравени военните им чинове и мястото на смъртта им.

Войнишкият паметник в село Сирищник

Паметникът в центъра на селото

Пространството около войнишкия паметник в Сирищник е прилично подредено, но надписите не са в добро състояние. А жалко! Защото те и до днес пазят спомена за погиналите храбреци не само от Сирищник, но също и от Светля, Костуринци, Долна Мелна. Тях вече ги няма. Нима ще допуснем да загине и славата на подвига им? Народе????

Анани Ананиев

 

Село Ракиловци, Община Ковачевци

Местоположение

Bulgaria
42° 32' 41.7804" N, 22° 48' 29.5848" E

Село Ракиловци е разположено в малка котловина на Рудината. В месноста Равница на 2 км западно от селото е регистрирано антично селище. Разкрити са стени и фрагменти от строителна и битова керамика. В месноста Манастирище при Бандачка махала има останки от стара крепост. В близост до нея се намират две антични надгробни могили, известни като Чуките.

Кратка информация за село Сирищник

Сирищник е средновековно селище с малко над 300 жителя. Разположено е в тясната долинка на десния бряг на р.Светля. От двете страни на улицата, която води към планината са разположени много къщи на основното селище, а из Рудината има около 23 махали.

Плочата от Калище

Плочата от калище снимана от Анани Ананиев

"Между Егълница и Калище, при работа по железопътното трасе, случайно е открита антропоморфна (човекоподобна) плоча от пясъчник, станала известна като "плочата от Калище" . Тя има трапецовидна форма с височина 87 см., дебелина 25 см., ширина в основата 28 см., а при раменете 44 см. Раменете и шията са схематично загатнати.

За село Егълница

Местоположение

село Егълница
Bulgaria
42° 28' 23.628" N, 22° 51' 19.836" E
Кметството на село Егълница

Егълница е село в Западна България. То се намира в община Ковачевци, Област Перник в планински район на 2 км югоизточно от село Калища. Село Егълница принадлежи в църковно-административно отношение към Софийска епархия, архиерейско наместничество Радомир. Населението изповядва източното православие.

Поднасят цветя на морените на опълченците в Калище

Село Калище е дало за свободата на отечеството опълченците Тодор Станимиров, Иван Гръков, Стоян Лазаров Комитски, Димитър Петров Пенев и Никола Петров. Родът Комитские известен с петимата братя летци, единият от тях - Карамфил Стаменков, е подредил в дома си в Ковачевци документи и вещи на героичния си предшественик. В отделна стая е подредил и първият и единствен частен музей на авиацията.

Разпространи съдържание

kovachevci