Loading

На риболов край язовир Лобош

Язовир Лобош e известен още като Пчелина . На 30-ина км е от Перник,в посока Земен. Намира се близо до село Лобош, в което прекарахме нощта, в община Ковачевци.-родното място на известния български деец Георги Димитров.

Според разказа на кмета на село Лобош, Георги Шияков, язовирът е създаден през 1975г. Дълбочината му на места достига до 19 метра . Водоемът е един от най-големите в Пернишка област. Предпочитано място за риболов е от въдичари от София, Перник, Радомир и други места. Особено лятото огромна част от бреговете му са осеяни с палатки. Рибиловци го посещават и през този сезон. Едно от хубавите места за мятане на въдици е на понтоните. Непосредствено до тях има заведение с хубав навес,където можете да се скриете ,ако завали дъжд. Най-често улавяната риба сега е уклей. От време на време излиза и костур. През останалите сезони се хващат още каракуда, бяла риба, шаран, както и други видове риба. Много красива е гледката при преливника ,откъдето река Струма продължава през Пернишка област по обичайния си маршрут към Кюстендилска и Благоевградска област и оттам към Гърция. В този участък излиза и пъстърва.

Риболовния ден протичаше много добре и вече се радвахме на прекрасен улов. Хубавото време и зелената шир, както и леката хлад на язовира, превърнаха деня в една прекрасна пролетна почивка. През целия ден имаше лодки, които плуваха в язовира, а в повечето от тях въдичари се наслаждаваха на добрия улов.
Започна да се стъмва и беше време да събираме палатката и въдиците си и да тръгваме към вкъщи. Двата дни, прекарани в селото и в риболов около язовира, бяха това, от което се нуждаех след тежка и натоварена седмица. За пореден път се убедих как страната ни предлага прекрасни и сравнително евтини дестинации за почивка през уикенда. Тръгвам си, пленен от красотата на Лобош, в размисъл коя ще е следващата красива българска дестинация, която ще посетя следващия уикенд.

Източник и снимки: http://www.bgvakancia.com/zabelejitelnosti-v-bulgaria/index.php?act=article&aid=894