Loading

Личности

Кметът на Ковачевци Васил Станимиров е сред отличените управници в тазгодишния конкурс „Кмет на годината 2016“

Заедно с кметовете на Габрово и Тетевен, Станимиров е сред първенците в категория „Природа за бъдещите поколения“. Призът за кмета на Ковачевци е в раздел „Малка община”. При получаването на отличието Васил Станимиров благодари на своя екип. По думите му с техния труд община Ковачевци е превърната в една привлекателна зелена община.

Cartier unveiled Tortue many time zones view

Cartier unveiled Tortue many time zones view

Екскметът на Ковачевци Методи Кръстев и съпругата му Иванка отпразнуваха златна сватбa

Организатори на тържеството били дъщерите Марияна и Цветанка. На златната сватба присъстваха роднини,близки и много приятели.Семейството поднови клетвите си на тържествен ритуал и отпи глътка вино от ръчно изрисувани кристални чаши в красива, тематично украсена обстановка,където преобладаваше цветът на златото.

 

Президентът Георги Първанов /2002-2012/ и майка му Марийка присъстваха на храмовия празник на „Св. Дух“ в село Косача

Сред гостите бяха кметът на Ковачевци Васил Станимиров, председателят на общинския съвет Венцислав Тодоров, бизнесмени и граждани. Всички запалиха свещички за здраве.

Манастирът е строен преди 900 г., но в момента от него са останали само части от стени. Предполага се, че манастирът е разрушен по време на турското робство.

Кметът на Ковачевци Васил Станимиров получи като подарък сабя за именния си ден

По стар стил Васильовден се чества на 13 срещу 14 януари.
Сабята на Станимиров бе подарена от служителите в администрацията. Общинарите избрали нестандартния дар, защото кметът е болюкбашия на сурвакарската група в Ковачевци. Идеята е с новата сабя Станимиров да води маскираните в борбата им със злото.

Изложба за Георги Димитров в Перник

Изложба за живота и делото на Георги Димитров ще бъде наредена в Регионалния исторически музей в Перник. Тя е посветена на 130-та годишнина от рождението му. Изложбата ще бъде открита на 18 юни - понеделник, от 16,30 ч. Тя е под надслов „Известното и неизвестното за Георги Димитров - първи министър-председател на Република България".

Курбан за здраве в черквата „Св. Св. Кирил и Методий” в Ковачевци

Празникът се чества в Ковачевци повече от десетилетие. Три овена са били заклани и принесени в жертви, осигурени от местен животновъд. На празника в двора на църквата днес се събраха десетки миряни.

11 май се утвърждава като важен ден от празничната система на българите. Денят за почит на светите братя Кирил и Методий бележи началото си през Възраждането.

Чепино дефилира с ликовете на един майстор

 

120 лика, че и повече е измайсторил Драго Мирчев от село Чепино. Цялата група дефилира по фестивалите с маски, които са негова майстория. Сега в Чепино живеят 30-40 човека, но като дойде СурОва се събират двойно и тройно повече. Близо 100 маскирани чепинци дефилираха на юбилейния фестивал.

Паметникът в село Светля

Паметникът в Светля е един от най-старателно поддържаните - в това отношение за стопаните му могат да се кажат само добри думи. Върху него са намерили място имената на 21 българи, дали живота си за Родината във войните 1912-13, 1915-18, 1944-45 г. Не се забравени военните им чинове и мястото на смъртта им.

Войнишкият паметник в село Сирищник

Пространството около войнишкия паметник в Сирищник е прилично подредено, но надписите не са в добро състояние. А жалко! Защото те и до днес пазят спомена за погиналите храбреци не само от Сирищник, но също и от Светля, Костуринци, Долна Мелна. Тях вече ги няма. Нима ще допуснем да загине и славата на подвига им? Народе????

Анани Ананиев

 

Бай Тошо Качамако на 70 години

На връх Тодоров ден - 12.03.2011 г. известният народен музикант и имитатор Тодор Боянов - бай Тошо Качамако от с. Егълница навърши 70 години!Поздравяваме него и всичките му почитатели с това негово изпълнение: видео по-долу

Пожелаваме му още дълги години да е все така жизнен и да радва мало и голямо с виртуозните си изпълнения!

Плочата от Калище

"Между Егълница и Калище, при работа по железопътното трасе, случайно е открита антропоморфна (човекоподобна) плоча от пясъчник, станала известна като "плочата от Калище" . Тя има трапецовидна форма с височина 87 см., дебелина 25 см., ширина в основата 28 см., а при раменете 44 см. Раменете и шията са схематично загатнати.

Ще правят паметници на лобните места на ркипажи на военни самолети

Министерство на отбраната има намерение да се направят паметници на лобните места на военни самолетни екипажи според Иво Ангелов от Министерство на отбраната. На 24 Юни 2011 година се проведе заседание на Областната комисия „Военни паметници" в Перник.

Паметник , макар и да не е на лобното му място, в село Калища, община Ковачевци, има пилотът Комюрджиев.

129 години от рождението на Георги Димитров

Днес - 17 юни 2011г. Общинският съвет на БСП в Ковачевци организира тържество, което ще започне в 20.00 часа на пощада в селото.

Президентът Първанов днес в Косача

Празникът на Светия дух се чества в понеделника след Петдесетница. Църквата е установила този празник заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, Единосъщен с Бог Отец и Синът Божий. Петдесетница е и ден на светата Троица.

Разпространи съдържание