Loading

История на Светля

Село Светля е разположено от двете страни на река Светля и река Берендерка. Със своята природна даденост и красота, заобиколено на запад от планина Рудина и на изток от местността Джинлирид /Ридо/ и Дъб, на север граничи със село Чепино, а в южна посока по поречието на реката с равнинен терен до с.Сирищник.

Първото име на селото е било Отеловци - през 1489 г. Различни са версиите за името на селото. Според някои предания село Отеловци е основано от бежанци от Берковица - Никола с петимата си сина - Огнян, Тодор, Лазар, Ваклин и Цветан. Отеловци е образувано от първите букви на техните имена.

Според други, когато турците решават да се настанят в селото, населението не ги допуска и ги прогонва. Турците казвали, че това са отети хора, непокорни, Оловци и оттам името Отеловци.

Споменава се и за преминаването на гръцко семейство, преследвано от турците. В селото те престояват няколко дни. Хората от селото се отнесли гостоприемно и радушно. При тръгването си от благодарност казват отовци, което значи добри хора, задружни и единни.

От 1689 г. селото е прекръстено на Празноглавци / Презноглавци /.След много години турците идват в селото по време на вършитба и събират данък "Десятък". Като разбрали за това за това, хората напуснали харманите и хванали гората, като изоставили цялото жито. Когато турците заварили цялото жито изоставено и разбрали, че хората са избягали казали : "Празни глави - вместо да дадат част от житото за данък Десятък, те го изоставили цялото". От там произлиза името Празноглавци. Постъпката на населението е израз на омраза и непокорство срещу издевателствата на турците. В някои документи вместо Празноглавци се споменава името Презноглавци, което ще рече бързи, работни хора. През 1919 г. по искане и настояване на населението, селото се преименува на Светля - на името на река Светля. По предания през 1530 г. за училище в селото е ползвана най-голямата къща в селото. След Освобождението от турско робство през 1892 г. е построено училище до черковния двор, а през 1935 г. е построено и ново училище, което през 1967 г. е закрито. За първи път в историята на селото през 2000 г. е създаден и открит музей. От стари времена в Светля съществува традицията сурова / сурва /, която се провежда на 13 срещу 14 януари, като символ за изгонване на злите духове, за плодородие и щастие. Светлянските сурвакари със своите ликове, маски и звънци са високо оценявани и признати за едни от най-добрите. Доказателство за това са техните участия в различни национални и международни фестивали, както и техните призове - златен медал, грамоти и много други награди и отличия./ тук снимки - група /

Около 1860 год. в центъра на селото е построена черквата и камбанарията.

kovachevtsi.com