Loading

За Калище

Калище е село в Западна България. То се намира в община Ковачевци, Област Перник. География: Село Калище се намира в планински район на 1 км от язовир Пчелина. История: Според легендата, един млад турчин искал да вземе българска мома за харема си и избрал мома от селото. Тя го наръгала с нож и баща му се заканил да превърне цялото село само в пепел и калище.

Според друга легенда преди много години селото се е казвало Калинка. През 17 век настанала чумна епидемия и хората започнали да измират. За да оцелеят здравите, селото взема решение да се премести на ново място, близо до старото. Без покъщнина, оставяйки близките си болни в старото село, хората се заселили на новото място и започнали всичко отначало. Заразените останали в старото село и техните близки всеки ден им оставяли храна до параклиса на гробището. За да изплашат чумата хората кръстили новото село с грозното име Калище.

Културни и природни забележителности: В селото има фолклорна група, известна под името „Калищенските баби", а също така състав за стари градски песни. Ценен културно-исторически паметник е каменната статуя на тракийски вожд от с. Калище, която се съхранява в Историческия музей - Перник. Интерес представлява гробищната църква "Св. Атанас" в с. Калище.Също така Калище е родното място на известния български филмов режисьор Методи Андонов.

Редовни събития: Сурова в Калище
Землячески събор - провежда се през последната събота и неделя на месец юни
Сурова - празнува се между 13 и 14 януариНа 2 км северозападно от с.Егълница е с.Калище.

 

СЕЛО КАЛИЩЕ: То е разположено в долината на р.Струма, на пж линията София - Кюстендил.

Намерените археологически материали свидетелстват за живот в района на селото от стари времена. Регистрирани са антично селище в м.Хайдушки лак и гробница в м. Джалева махала. Тук са намерени строителна и битова керамика и бронзови монети. Интерес представлява гробищната църква "Св.Атанас", изградена през средновековието. Ценен културен исторически паметник е каменната статуя на тракийски вожд. Съхранява се в Историческия музей в Перник.

Името на с.Калище е документирано в списък на джелепкешаните от 1576 г.

По време на Освободителната война от с.Калище в българското опълчение участват пет души - Стоян Лазаров, Тодор Стаменов, Иван Николаев, Димитър Петров и Николай Петров.

В Отечествената война от селото участват повече от двадесет души.

Местоположение

село Калище
Bulgaria
42° 29' 19.0932" N, 22° 50' 12.0084" E

Местоположение

Javascript is required to view this map.