Loading

За село Светля

Светля е село в Западна България. То се намира в община Ковачевци, Област Перник. География: Село Светля е разположено в Югозападна България и е част от община Ковачевци, област Перник. Селото е отдалечено на около 50 км югозападно от гр. София и на 30 км в същата посока от гр. Перник, както и на 5 км западно от с. Ковачевци.

История: По време на Османското робство селото е известно като Празноглавци. Легендата разказва, че високопоставен представител на Османската империя минал през селцето, а жителите му се изпокрили в гората. Хората от свитата тръгнали да ги търсят а големецът рекъл: "Оставете ги тия празноглавци". През 1919 година[1] селото е преименувано на минаващата през него река и понастояем носи името Светля.

Редовни събития: Кукер от селото на "Сурва `2011" в Перник 28-30 януари
В село Светля всяка година в навечерието на 13 срещу 14 януари се празнува Сурова. Това село е известно с наи-добрата сурвакарска група не само в област Перник, но и в цяла България. Сурвакарската група на селото е носител на редица престижни награди от фестивали в България и чужбина.

 

Местоположение

Bulgaria
42° 35' 36.978" N, 22° 47' 55.8996" E

Местоположение

Javascript is required to view this map.