Loading

Кравите на Драгановеца нежелани и в Косача

Добичетата изпотъпкали президентското село и опънали нервите на земляците на Първанов. Стадото често се разхождало на воля из улиците, влизало в дворовете и пасяло по градините. Жалбите на хората не дали резултат. Кметът на Ковачевци Васил Станимиров многократно предупреждавал фермерите, но те правели каквото си искат.

За да се спасят от кравешкия терор местните готвели гражданско неподчинение, като смятали да преградят пътя.

 

Преди Косача на същия хал бяха и живущите във Витановци. Освен с ежедневния тормоз, престоят на кравите на Драгановеца в селото помнят и с няколко инцидента. През април кравар наръга с нож и уби свой колега. Двамата се скарали след като част от стадото избягало и нахлуло в житата на местните жители. Малко преди това пък Драгановеца отнесе условна присъда заради бой на ратаи станал през лятото на 2010 година. Тогава докато бил във втори болничен от затвора в Бобов дол, където излежавал тригодишна присъда за наркотици и оръжие, Стоян карал аргатите си да му работят без пари, биел ги с кабели и ги плашел, че ако избягат ще ги намери и спука от бой.

 

След многократни скандали, тази пролет добитъкът бил изведен от селото. Собственикът обаче останал, като арендатор на селските ниви. Хората на Кръстев сключили договори с местните да им обработват земите.

източник:градски вестник