Loading

Сурвакарската група от село Калище

Според разказите на възрастни хора сурвакарската група от село Калище съществува от "незапомнени времена", винаги я е имало. Всяка година в навечерието на 13 януари на площада в селото се пали огън. Групата играе на площада. След това тръгва на обиколка из селото, за да прогони злите духове от къщите.

Подготовката за празника започва месеци по-рано с изработката на нови и поправката на старите ликове и маскарадни костюми, направени от бели ленти. От събраните по Сурва средства, сурвакарите закупуват звънци и други консумативи за поправка на ликовете и костюмите.

Празникът в село Калище завършва около обяд на 14 януари на гаровия площад, където се устройват сурвакарски срещи с групите от близките села.
Групата от село Калище редовно участва на Фестивала на маскарадните игри в град Перник. Носител е на много парични награди, дипломи, грамоти и индивидуални награди. През 1998 година като най-малък участник е награден Елвис Симеонов, който е бил на 2 години и 10 месеца. През същата година групата печели Диплом за орогинално представяне в ХІІ Международен фестивал в град Перник, а Светослав Цветков получава диплом за оригинално представяне. На ХІІІ Международен фестивал през 2000 година групата печели награда за детска група. През 2000 година на Общинския преглед на Художествената самодейност в село Ковачевци, сурвакарската група от село Калище печели първо място.