Loading

Японец проучва култа към мечката в Светля

Ученият от Страната на изгряващото слънце бил любопитен да види маските и костюмите, с които се преобличат по Сурва местните мъже. Единственото село, което той посетил в Пернишко, било Светля.

Японецът Хошино Хироши от етнографски музей в Токио посети ковачевското село Светля, за да се запознае с тамошната маскарадна обредност. Това съобщи бюлюкбашията на местната сурвакарска група Кирил Кирилов.  Той се запознал с различните традиции на Ковачевска община. Азиатецът научил, че в Косача се маскират с кожи и животински ликове, а в Светля и Ковачевци - с пера и текстил. Видял и най-високите светлянски ликове, достигащи 3,50 метра. От Светля се надяват да бъдат поканени да демонстрират местната традиция в Япония, с което ще станат 7-ата поред кукерска група, която ще гостува там. Преди няколко години за първи в Перник дефилираха представители на Япония, които показаха характерния за тяхната обредност "Танц на елените".

Николай Сивков от Историческия музей в Перник коментира, че Хошино Хироши проучва култа към мечката и търси подобни празници из Балканите, тъй като най-техническата нация в света също е издигала мечката в култ. Коренните жители на далечната островна страна - айну, й се кланяли и тя била техният тотем (животно закрилник). Те затваряли мечката в клетка, угоявали я и в края на годината извършвали с нея жертвоприношение. Такъв ритуал имало и племето угри. Известно е, че част от сурвакарите в Пернишка област се наричат мечкари.
На 18 март 9-те сурвакарски групи от Ковачевци ще правят свой минифестивал, с който ще ознаменуват пристигането на пролетта. Маскарадът се прави за втора поредна година и са поканени формации от Сърбия и Черна гора, от Пернишко, Земенско, Радомирско, Брезнишко, Симитли и Кюстендил, каза Кирил Киров.
Милена ГРОЗДАНОВА, в-к ВЯРА