Loading

Лобош става ръзвъдник на риби бройлери

За финансиране ще се кандидатства по програмата "Аквакултури и рибовъдство". Фермата в язовира, преименуван сега в "Пчелина", ще конкурира най-голямата подобна у нас - тази на починалия в "Сървайвър" Нончо Воденичаров в Раднево.

Язовир "Лобош", става ферма за риби бройлери. Община Ковачевци ще развъжда сомчета, шарани и толстолоби в садки, с които ще зарежда магазини и ресторанти в София. Това обяви кметът Васил Станимиров. Оборудването е подсигурено.

Близо до столицата няма подобен развъдник за промишлено производство на риби. В "Лобош", водата на който се използва само за промишлени цели и развлечения, сомчетата и шараните ще се отглеждат в мрежи садки, подобно на бройлерите в клетките на птицефермите. Всяка мрежа е с 6 метра диаметър и достига дълбочина от 8 метра. В нея може да се подхранват 3 хиляди риби. Садките са като цедки с двойна защита. Външната мрежа пази от видри, а втората държи вътре бройлерите.

Общината иска да вземе част от язовира на концесия за новата ферма. По закон 20% от площта може да се използва за тази цел. Нужно е да се зонира водоемът, защото в него има гребна база и други съоръжения.

Източник и сникми: http://news.zapernik.com/187122.html