Loading

Изложба от дървени скулптури красят Ковачевци

Те бяха изработени по време на първия Национален пленер по екстериорна дървопластика.  Той бе иницииран от кмета на общината Васил Станимиров и реализиран със съдействието на Иван Маджиров,Велина Бъчварова и неправителствена органицзация ” Светъл ден” –  София.

В продължение на седмица 7 млади творци от страната, възпитаници на Националната художествена академия и Великотърновския университет, изработваха своите произведения от иглолистни трупи на площада. Звукът на моторните резачки, флексове и резбарски чукове,   бяха атракция за местните хора. При откриването на изложбата Кметът Станимиров благодари на творците, които подаряват своите произведения на общината и допринасят за разчупване на обстановката в селото. Идеята е догодина да бъде осъществен по-мащабен проект и Пленерът да се превърне в традиционен. 

 

Гост на откриването на   изложбата бе Камен Симов – творчески секретар към Съюза на художниците, секция “Дърворезба”, който благодари на кмета , че  в това трудно време,  е намерил смелост, сили и финанси за осъществяването на  тази инициатива.  Авторите  Йордан Йорданов, Иван Маджиров, Боян Александров, Веселина Георгиева, Николай Мартинов, Митко Златанов и Иво Великов  безспорно създадоха творби, които впечатляват, вписват се околната среда и провокират  мисленето на всички избрали да посетят ” Долината на маските”. Така е  известна Община Ковачевци, която се утвърждава като туристическа дестинация съхранила уникалния, културно-исторически феномен – обичаят ” Сурва”.

Творбата на Иван Маджаров озаглавена “Нова начало” ще краси кабинета на Васил Станимиров. Една от пластиките ще влезе в Етнографският център в Ковачевци, трета пък вече е поставена в двора на общината. За останалите четири ще бъдат направени постаменти , но още не е решено къде ще се позиционират, обясни Иван Маджаров.

 

Тук има и уникална Арт галерия, в която са изложени творби от местни художници и дърворезбари, които по нищо не отстъпват на  големите майстори.

Предстои откриването и на Етнографски център “Сурвакари” , създаден по  общински проект по Програма за развитие на селските райони.  Всички тези инициатива са насочени към утвърждаването на оригиналния туристически профил на Община Ковачевци. 

 

източник:mirogled.com