Loading

Самодейната група за народен фолклор „Славена" при народно читалище „Лазо Стоянов" в село Косача се завърна със златен медал

Самодейната група за народен фолклор "Славена" при народно читалище „Лазо Стоянов" в село Косача се завърна със златен медал от участието си в 13-тия Международен фолклорен фестивал „Нишавски хоровод", който се проведе на 18 и 19 май. Това информираха от община Ковачевци. Домакин на фестивала беше община Драгоман. Проявата е посветена на фолклорните традиции на живеещите по поречието на река Нишава и по магистрала София- Ниш на територията на Република България и Република Сърбия.  Фестивалът стана традиционен и се провежда ежегодно и в сръбския град-Димитровград една седмица след този в Драгоман.

Певческата група от село Косача получи отличието за цялостното си представяне на фестивала, което включваше 4 песни и представянето на обичая „Плетеница", съпроводен от още две песни. Групата е от 15 човека. Нашенци 4 песни и още 2 при представянето на обичая. Музикален ръководител на групата е Румен Василев. Тя съществува от 3 години благодарение на спонсорите и община Ковачевци.

 Почетен председател на Международния фолклорен фестивал "Нишавски хоровод - Драгоман" бе проф. Манол Тодоров.  Председател на фестивалния комитет от българска страна пък бе Благой Божилов (който е и председател на Народно читалище "Драгоман 1925"), а от страна на Република Сърбия мястото зае Зоран Андонов - Директор на центъра за култура в град Димитровград, Сърбия.

 

източник:pernikmedia.net