Loading

Състоянието на язовир „Пчелина” тревожи общинското ръководство в Ковачевци.

Кметът Васил Станимиров се е оплакал за това на народния представител Ангел Найденов по време на негово работно посещение там. Въпреки поетите ангажименти от земеделския министър Мирослав Найденов, от пролетта до момента нищо не се е променило. На зададен на 22.02.2012 год от Ангел Найденов въпрос в рамките на парламентарния контрол, на 23.03.2013 год. министър Мирослав Найденов е отговорил: „Второ, кога ще бъде извършен ремонтът – както Ви казах, поисках заради коректния отговор – да Ви отговоря точно: има предвидени средства, те са планувани и са отпуснати от Комисията за бедствия и аварии.
В момента, в който нивото спадне под минимума, позволяващ този ремонт, той ще бъде извършен. Следи се състоянието. С успокоение към хората – няма проблем, този ремонт ще бъде извършен.
По отношение на охраната. Тъй като имаше определено напрежение във връзка със задължения на „Напоителни системи” към тези охранителни фирми, аз съм разпоредил на директора на „Напоителни системи” да изготвят план за погасяване на тези задължения. Разбира се, те са наследени от миналото. Разчитайки на средствата, които се отпуснаха във връзка с решението на Комисията за бедствия и аварии, „Напоителни системи” вече разполагат с финансов ресурс и ще могат да изплатят задълженията към тези фирми. Това са конкретните ми отговори”.

Ангел Найденов отново  е поел ангажимент да постави повторно въпроса за  състоянието на язовир „Пчелина”, като ще поиска да бъде изяснено  кой контролира и отговаря за водоплавателните съдове по  водоема.
Това едва ли ще реши проблемите. Дъждовете и снегът вече започнаха, а с това и рисковете за наводнение.

източник:градски вестник