Loading

Жителите на Ковачевското село Чепино може да останат без хляб, ако магазинът им бъде затворен.

Областният управител на Перник инж. Иво Петров е изпратил писмо до председателя на Потребителна кооперация „Самопомощ“ в Елов дол, община Земен Малинка Велинова с искане в седемдневен срок да бъде представен нотариален акт за собственост на търговска сграда в село Чепино, строително разрешение и актуална скица на имота. Срокът изтича в края на тази седмица, съобщи адвокатът на кооперацията Лъчезар Никифоров.

Повод за писмото е актът, с който сградата е обявена за държавна собственост. То е изпратено на 10 август и е получено в кооперацията на 13. Ако държавата отнеме собствеността на кооперацията, селото ще остане без магазин, а от там и без хляб и хранителни продукти, твърди Никифоров.

Още на 27 декември 2011 година и 6 януари 2012 година областният управител е изпратил писма до кооперацията с настояване да бъде представен акт за собственост на сградата. От кооперацията са представили строителното разрешение за сградата, изградена през 1986 година по стопански начин съгласно тогава действащите нормативни документи.Представени са протокол за строителна линия, скица разрешение за строеж, констативен акт, от 15 декември 1986 година, заповед от 23 декември 1986 година и акт 16 от 30 декември с.г. както и други документи, позволяващи ползването на сградата.

Потребителна кооперация „Самопомощ“ има пълна проекто-сметна и строителна документация за търговската сграда. Тя е в процедура чрез обстоятелствена проверка за издаване на нотариален акт. Според адвокат Никифоров случаят ще доведе до съдебно дело за доказване на собствеността, тъй като и държавата в лицето на областния управител има нотариален акт за собственост на имота.

Каква е причината държавата да се опитва да вземе собствеността на кооперацията, може само да се гадае. Но да се оставят жителите на селото, повечето от които са възрастни, без магазин, а от там и без хляб е трудно за обяснение.

източник mirogled.com