Loading

село Косача

Местоположение

Bulgaria
42° 33' 46.5732" N, 22° 50' 53.412" E

Косача е село в Западна България. То се намира в община Ковачевци, Област Перник.Село Косача се намира в планински район,разположено е по южните склонове на планината Черна гора,надморската му височина е 822 м. Селото е пръснато на махали: Тютюнджийска,Поляна,Еврейска,Величкова.Населението на селото наброява 165 души (2009 г.).

Отстои на 5 км източно от с. Ковачевци и на 22 км западно от гр. Перник. Село Калище е на 14 км южно, а с. Лобош на 13 км южно. Столицата София е на 50 км западно. Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Селото е с добра инфраструктура.

Намира се в планински район, а надморската му височина е 822 м. Климатът е умерен - с топли лета и студени зими. Често падат мъгли. Постоянното население на селото е около 222 души.

Село Косача се състои от махалите Тютюнджийска, Поляна, Домишлярска, Еврейска и Величкова разпръснати по съседните хълмове. 

В него работят кметство, магазин, читалище и църква. Най-близкото училище е в с. Калище, а най-близката детска градина е в с. Лобош. Лични лекари има в с. Ковачевци и в с. Калище. Болничната помощ се осъществява на територията на гр. Перник.

Село Косача е старо средновековно селище,вписано е под същото име в списъците на джелепкашаните от 1576 г. към каза Радомир.
В близост до селото и до язовир "Лобош" ("Пчелина") се е намирал древният град Буйеридава (Buieridava). Той е бил основан ок. V в. пр. Хр. от тракийското племе илеи.За по-ранен живот в района свидетелства късноантичната крепост-Градище,на около 1 км северозападно от селото.
Най-голема забележителност на с. Косача е средновековния манастир "Свети Дух",намиращ се на около 3 км североизточно от селото,за него не се знае почти нищо и тепърва предстои проучването му.Селската черква "Св. Архангел Михаил" в центъра на селото е строена през 1865г.
От тук всъщност е Георги Първанов. Майка му и баща му са от това село, Първанов само е роден в съседното село Сирищник.

източници:http://svetimesta.com/; http://bg.wikipedia.org

Снимки

Местоположение

Javascript is required to view this map.