Loading

Първо заседание срещу кмета на Ковачевци за насаждане на расизъм се проведе днес в Комисията за защита от дискриминация

На него управникът представи доказателства, че не насаждал омраза на етническа основа срещу децата на бежанците, които бяха настанени в селото.
Скандалът се разрази през септември миналата година. В първия учебен ден се проведе протест, с който не бяха допуснати в училището в Калище деца на чужденци. Причината пък бе, че няма как 20-те деца от школото да интегрират 10 деца от сомалийски и афганистански произход. Затова от Агенцията за бежанците внесоха в прокуратурата сигнал срещу Станимиров и няколко общински съветници. Според институцията с протеста кметът на Ковачевци е всял нетърпимост на расова и етническа основа и е нарушил правото на децата на образование. Комисията за защита от дискриминация пък се самосезира по случая.
„На заседанието показах доклада на Сметната палата, според който от Агенцията по бежанците не са си свършили работата. Освен това предоставих и документа от Районната прокуратура, според който се прекратява преписката за дискриминация срещу мен“, обясни Станимиров.
Въпреки това от Комисията му поискали още доказателства, че не е налагал расова нетърпимост. Те ще бъдат разглеждани на второ заседание, което ще се проведе в края на март.

 

 

mirogled.com

Снимки

kovachevci